Zeleninová jídla
Dušený paprikáč
- 1 kg čerstvých paprik červených, zelených a žlutých
- 1 lžíce oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- Koření - 4 bobkové listy
- 500 g rajčat
- sůl
- Koření - pepř
- Koření - mletá paprika
- Papriky rozpůlíme, všechna semena a bílá žebra odstraníme, dužinu nakrájíme na kousky
- V hrnci rozpálíme olej a přidáme pokrájené papriky
- Cibule oloupeme, nakrájíme na kroužky a přidáme k paprice. Stroužky česneku oloupeme, rozetřeme nožem nebo protlačíme lisem na česnek a se solí, pepřem, bobkovými listy a mletou paprikou přidáme do hrnce
- Rajčata dáme na chvíli do vařící vody, oloupeme, rozdělíme na 8 dílků a přidáme k zelenině. Všechno ještě asi 20 minut dusíme, nakonec pikantně ochutíme
Selský talíř
- 125 g uzeného bůčku
- 1 velká cibule
- 2 čajovky
- 500 g oloupaných brambor
- 150 g žampiónů
- 3 vejce
- 1 sklenka kyselé smetany
- sůl
- Koření - pepř
- 1 velká nakládaná okurka
- 1 svazek pažitky
- Bůček nakrájíme na drobné kostky
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kroužky, čajovku na kolečka
- Brambory oloupeme
- Žampióny opláchneme, očistíme a nakrájíme na plátky. Podobně zpracujem brambory
- Bůček necháme na pánvi vypustit a připravené suroviny na něm krátce podusíme
- Vejce rozšleháme se smetanou, solí a pepřem, nalejeme na směs v pánvi a necháme ztuhnout
- Před podáváním posypeme okurkou nakrájenou na malé kostičky a pažitkou
Fenyklový nákyp
- 4 bulvy fenyklu
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce oleje
- sůl
- Koření - pepř
- 300 g rajčat
- Koření - majoránka
- 100 g jemného nářezu
- Koření - mletá paprika
- 50 g strouhanky
- 60 g goudy
- Fenykl očistíme, stonky odřízneme, bulvy rozpůlíme a odstraníme hořký střed
- Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka a česnek prolisujeme
- Rozpálíme olej a kolečka cibule a česnek na něm krátce podusíme. Přidáme fenykl, okořeníme a ještě asi 5 minut dusíme
- Nářez nakrájený na proužky a oloupaná rozpůlená rajčata přidáme k fenyklu
- Všechno ještě asi 10 minut dusíme
- Směs dáme do formy na nákyp vysypané strouhankou a nastrouhaným sýrem a pečeme 15-20 minut při 200 C
Pestrý zeleninový nákyp
- 750 g obyčejné nebo kadeřavé kapusty
- 750 g brambor
- 3 cibule
- 1 svazek mrkve
- 500 g skopového nebo hovězího masa
- 3 polévkové lžíce másla nebo margarínu
- sůl
- Koření - pepř
- 1/2 litru masoxu
- Koření - kmín
- Z kapusty odstraníme povadlé vnější listy, hlávku rozčtvrtíme a nakrájíme na proužky
- Cibule jemně usekáme, mrkev oškrábeme, brambory oloupeme a obojí nakrájíme na kostičky
- V rendlíku rozpálíme tuk, podusíme na něm cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky a 40 minut dusíme
- Přidáme kapustu, brambory a mrkev
- Osolíme a okořeníme pepřem a kmínem
- Přilejeme vývar, promícháme a přikryté pečeme 1 hodinu v troubě při mírné teplotě 175 C
Plněné cibule
- 4 cibule
- 150 g loupané rýže
- 100 g divoké rýže
- 60 g tuku na pečení
- 400 g vepřového masa (nejlépe ze zadní kýty)
- po 1 čerstvé červené a zelené paprice
- 1 masité rajče
- 1/2 litru vývaru z masoxu
- sůl
- Koření - pepř
- 1/4 litru vývaru do formy
- Koření - mletá paprika
- mouka
- 1 sklenka smetany do omáčky
- Cibule oloupeme
- Seřízneme vršek. Cibule vybereme tak, aby zůstaly pouze 2-3 slupky
- Smícháme loupanou rýži a rýži divokou. Maso nakrájíme na proužky. V pánvi rozpálíme tuk na pečení a maso, dužinu z cibule a rýži na něm orestujeme
- Paprikové lusky rozpůlíme, semena a bílá žebra odstraníme, dužinu pokrájíme na kostky. Rajčata přelijeme vařící vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Všechno přidáme k masu a zalejeme 1/2 litrem vařícího vývaru. Přikryjeme pokličkou. Mírně vaříme asi 20 minut. Osolíme, ochutíme pepřem a paprikou
- Směsí naplníme vydlabané papriky
- Naplněné cibule dáme do ohnivzdorné misky
- Zalijem 1/4 litrem vývaru a pečeme v troubě vyhřáté na 175 C 45 minut. Vývar můžeme zjemnit smetanou a zahustit trochou mouky